Appelsin på Glass

Det er sommer, det er sol og det er Aperol 🙂 . Når det kommer til drinker, er jeg ganske god. Tror jeg har det etter min Rock’n Roll far, som i tillegg til å synge flott, også er en meget habil drinkmixer. Han har lært meg at det er en kunst å blande gode drinker, og det er det virkelig. De skal være balanserte, elegante og ha et snev av klassisk sus og dus, synes jeg. De skal være forfriskende, gjerne ha en historie og være laget på gode råvarer. Det er her, som med det meste annet her i livet, man får til best om man gjør seg bittelitt flid, og blander med kjærlighet. Drinker skal nytes. Det er ikke meningen man skal bli full, og alkoholen skal ikke være dominerende. Poenget med å kose seg med en god drink, er selve ritualet, og jeg tenker alltid på ritualet det er å sette på en vinylplate, når jeg blander en drink. Man lager den, blander den og setter seg rolig ned og koser seg. Å høre på vinylplater er det samme: man finner frem platen, tar den ut av coveret, tørker forsiktig av den, legger den på platespilleren og setter stiften varsomt ned, koser seg og lytter. Så kjenner man en fin varme i kroppen, likt for både drink og musikk? Men som drikk, som jeg skriver i vei om her, er Aperol Spritz uovertruffen. Aperol er italiensk hetvin, og man blir «het» av hetvin. Jeg aner ikke om man blir like het som en såkalt «hot Italian», men er du frøsen blir du varm. For å si det sånn. Kan man si det? Ja. En god drink varmer på en god måte. Man blir glad. Det er også meningen. Nå skal det sies at jeg drikker drinker svært sjelden, men jeg har en interesse for dem, og studerer alltid drinkmenyen i en bar med fornøyelighet. Cocktails og drinker servert i vakre glass er artig å smake på, og en fryd for øyet. Helt motsatt selvsagt, om man er skikkelig uheldig og kommer over en grusomt blandet drink, men jeg har heldigvis ikke opplevd så mye av den slags. Jeg har valgt mine barer med omhu ute på reise. Gode barer har gjerne dyktige bartendere, og da er drinken din i gode hender. Du vet når du er på et bra sted. Det handler sjelden om hva som er hipt, kult og trendy. Det handler mer om stemning og atmosfære. Faglig stolthet. Jeg er ikke voldsomt bereist, men jeg har en tendens til å styres av nysgjerrighet når jeg skal finne ut av noe jeg i utgangspunktet ikke har peiling på, og da dukker det ofte opp skatter. Én av de er baren Boadas i Barcelona. Vi ble tipset om den av en felles venn, og tok turen dit. Så spennende det var å være der inne i den lune atmosfæren og nyte en altså verdens beste Gin & Tonic. Ikke vet jeg hva bartenderen gjorde for at den skulle bli så god, men det er den aller friskeste av slaget jeg har smakt i mitt liv. For en drinkopplevelse. Så enkelt, så få ingredienser, men likevel på et nivå helt utenom det vanlige, og uten lime. Drinker er gøy, og har ofte morsomme navn. Mange har blitt funnet opp av kreative sjeler med god humor og god fantasi. Hva med en Eplekjekkas på den herlige puben Siste Reis i Halden? Laget med fersk eplemost fra Svinesundshagen, kanel og «krutt»? Denne drinken er for deg som er glad i varm eplekake med vaniljeis. Helt fantastisk.

Aperol Spritz er en annen favoritt hos meg. Om du er glad i appelsin og prosecco, vil du like denne. Det finnes litt forskjellige oppskrifter der ute, så finn din egen vei, men jeg liker å bruke klassisk Aperol, så tørr prosecco jeg får tak i, glasset helt fullt med isbiter og sitronskiver oppi. Så topper jeg med frisk Bris uten smak. Det går også helt fint å droppe vann med kullsyre, for det blir mye vann i drinken med alle isbitene, og boblene sørger proseccoen for, men det er en smakssak. Det er mest vanlig å bruke appelsinskiver, men jeg liker å fremheve bitterstoffene i drinken mer enn det søte, derfor slår jeg et slag for sitronen, siden Aperol er ganske søtt i seg selv. Jeg liker ikke søte drikker, og fordrar ikke brus, så det gjelder å holde tunga rett i munnen når jeg skal velge drinker, eller lage dem for den sakens skyld. Derfor liker jeg også å ha sitron eller slangeagurk i en Gin & Tonic. Ikke lime. Lime er for søtt for meg. Igjen, en smakssak. Bland som det passer deg best. Cheers 😉 !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *