DAGENS DUFT

På en strålende solskinnsdag som den vi har i dag, passer det med en like lykkelig duft. Eau Des Merveilles er en lett og sprudlende duft, men man skal ikke skue hunden på hårene. Parfymen ble lansert i 2004 av Hermès, og er en dryppende god og eksklusiv duft med mange spennende komponenter. Den er laget av Nathalie Feisthauer og Ralf Schwieger. Eau Des Merveilles inneholder noter fra elemi, bitter appelsin, italiensk sitron, indonesisk pepper, rosa pepper, ambergris, ek, cedar, vetiver, peruansk balsam og siamesiske tårer. Navnet på parfymen betyr underets vann, og det stemmer på en prikk.

Ambergris, eller amber om du vil, er en ingrediens utvunnet fra spermasetthvalens tarm, og har vært brukt i parfyme siden tidenes morgen. I våre dager produseres amber syntetisk. Amber er en spennende akkord fordi den inneholder noter av musk, blekk, tre, tobakk og en mørk søtsalt note.

Peruansk balsam og siamesiske tårer, eller styrax benzoin, er begge et råstoff fra to forskjellige tropiske trær. De essensielle oljene brukt i parfyme utvinnes fra harpiksen treet produserer når det blir laget sår i barken på det. Begge disse råstoffene er vanlig å bruke i duft, og de har en behagelig lukt av vanilje, kanel og litt røkelse. Elemi er en oppfrisker i parfyme, og brukes ofte som en toppnotekomponent. Duften er lett som sitron, og oljen utvinnes fra harpiks. Elemitreet er også et tropisk tre.

Eau Des Merveilles har derfor en undertone av salt sjøvann på huden. Du vet den duften som oppstår etter å ha badet i saltvann, og solen tørker huden? Den åpner med en sprudlende pepper og appelsintoppnote. Et friskt citrushopp på huden. Etterhvert kommer de dypere amber og trenotene frem, og de blir der selv om appelsinnoten blir svakere med tiden. Duften har et transparent nærvær, og man kan nesten bli litt tørst av den. Lett aquatisk, salt og frisk med en dose bitre appelsiner på toppen. Jeg kan lettest beskrive den som solskinn på flaske. Likevel er duften eksklusiv og elegant, uten å være for feminin. Den har en egen evne til å dufte dyrt og organisk samtidig.

Dette er en duft som skapt for vår og sommer, og jeg kan anbefale den til alle som liker friske dufter som ikke er fruktige. Dette er en fuktig, fresh og deilig duft. Den er ikke søt og klissete. Dessuten har den sølvstjernedryss både på flakongen og esken den kommer i. Sukk, hvem kan motstå det?