FANTASI OG VIRKELIGHET

Har du hørt om Haruki Murakami? Hvis du har det, er det topp. Hvis ikke, har du mye å glede deg til. Denne forfatteren ble jeg kjent med for mange år siden. Else-Marie Andersen Guldahl, i bokhandler Andersen Libris, anbefalte meg Norwegian Wood av Haruki Murakami da jeg var innom  for å se om det var noe fint å finne på Mammutsalget. Jeg ble helt hektet på forfatterskapet hans, og har siden lest bøkene hans med glede, interesse og beundring. 1Q84 er en fabelaktig bok med to bøker i seg. Den sitter i kroppen din lenge etter at du er ferdig, og fremdeles lurer jeg på hva jeg egentlig har vært med på. I dag gikk jeg innom bokhandler Andersen igjen. Jeg har ventet på oppfølgeren, og i butikken sa de den skulle komme 5. mars.

1Q84 er den største boksuksessen i japansk historie og Haruki Murakamis mest ambisiøse verk til nå. Boken har blitt møtt med jubel både hos lesere og anmeldere. Han er født i Kyoto i Japan i 1949, og studerte ved universitetet i Waseda. Før han slo igjennom som forfatter, drev han jazzbaren Peter Cat i Tokyo. Bok 1 og 2 har solgt to millioner eksemplarer bare i Japan. I følge Fartein Horgar i Adresseavisa, er Murakamis stil økonomisk og enkel. Fortellerteknikken er hevet over alle litterære konvensjoner, og hans innsikt i menneskets psyke savner sin like blant samtidens forfattere. Dette er veldig presist beskrevet, og det er nettopp Murakamis kontroll over sitt eget forfatterego som gjør det han skriver til en drøm å lese. Han er ikke interessert i å breie seg med alt han vet og kan, men setter historiens framdrift og leserens glede før sin egen. Dette er etter min mening en genial forfatter. Jeg digger Haruki Murakami. Nå gleder jeg meg til å begynne på 1Q84 bok 3.