Hei, 2022!

Først: tusen takk for at det herrens år 2021 er over. Det var et krevende og intenst år, men lærerikt og spennende! Det er jo aldri så ille at det ikke er godt for noe! Det er bare sånn det er her i livet, men jeg ser at alt er relativt. Jeg er norsk statsborger, og i en pandemi har jeg sett, og ser, hvor utrolig heldig jeg er, sammenlignet med hvordan mennesker i andre land har det. Jeg tror faktisk at i et annet land i en helt annen situasjon kan det være så ille at det absolutt ikke er godt for noe som helst. Punktum. Livet er brutalt og urettferdig og fullstendig vakkert, men jeg kan legge til «fullstendig vakkert» fordi jeg bor i Norge. Nei, alt er ikke helt perfekt her heller, mye kan bli bedre, men i forhold til veldig mange andre land her på vår lille klode er ikke Norge det værste stedet man kan befinne seg. Uansett om det er pandemi eller ei. Nok om dette. Dere skjønner hva jeg mener.

Her forleden tok jeg en tur til Sarpsborg. Og fordi det bare er 4. januar 2022, var det i skrivende stund i går. Trivelig by og et særdeles trivelig selskap på et veldig trivelig spisested! Med ditto bobler etter maten, da det akkurat nå er full skjenkestopp over hele landet. Derfor hadde jeg tatt med meg champagne på toget til Sarpsborg slik at vi kunne kose oss med sprudlevann hjemme etter lunsj. For å feire det nye året 2022! Hurraa!! Vi mente likevel at det var trist at vi ikke kunne bestille et glass vin til maten, og kom på at en mulig løsning for å hjelpe på økonomien til utesteder kunne være en kvoteordning? Og et tidsrom? For eksempel at de kunne fått mulighet til å servere gjestene sine maksimum tre alkoholenheter til maten, eller uten maten for den sakens skyld, mellom klokka 12.00 – 20.00, og ferdig med det? Vi var begge enige i at alkohol og smittevern på generelt grunnlag ikke går i hop. Vi skjønner jo alle det, men likevel; tidsrom og kvoteløsning kunne kanskje ha fungert? Vi observerte i hvert fall at hverken vi eller restauranten utgjorde en fare for smitte om vi fikk lov til å bestille vin/øl til maten der vi satt en mandag midt på dagen og hadde nyttårslunsj. Anbefales! Det er mange måter å feire nyttår på, og ovennevnte er én av dem.

På nyttårsaften ble jeg spurt om jeg hadde tenkt på dette med nyttårsforsetter? Det hadde jeg selvsagt ikke. Jeg ble litt overrasket over spørsmålet, og skvatt nesten over det faktum at jeg hadde glemt å tenke på det. Fullstendig glemt det. Det jeg hadde tenkt på var fugler og fyrverkeri og livredde dyr både ute i naturen og i de tusen private hjem over hele verden. Dét hadde jeg virkelig tenkt på. Dessuten hadde jeg med skrekk og gru kastet triste blikk på de glorete fyrverkeribodene som dukket opp både her og der i romjulen. Jeg hadde tenkt på hvor stor plass vi mennesker tar, og på hvordan vi tar oss til rette respektløst for vår egen moro skyld med den største selvfølgelighet. Jeg hadde tenkt på om vi kunne finne andre løsninger og alternativer til fyrverkeri? Om vi kunne ha lysshow i stedet? Fra egnede plasser i det offentlige rom over hele verden? Går det an å produsere fyrverkeri uten lyd? For jeg vet også at for en del trivelige folk jeg kjenner blir det liksom ikke en skikkelig flott feiring av et nytt år uten fyrverkeri. Hvordan ville det blitt om vi kunne sende opp alle disse flotte, fargerike og glitrende formasjonene uten lyden? Hva er det som gjør at vi liker fyrverkeri? Er det kablam? Fargene? Eller kombinasjonen? Hmm…

Så får jeg tilslutt ønske 2022 hjertelig velkommen! Uten nyttårsforsetter eller andre planer dratt nedover mitt eget hode. Jeg liker å holde det åpent, for å si det sånn! Det beste er å ta én dag av gangen, og puste lettet ut over hver dag som går pent av sted uten de aller største omveltningene. Hverdager er best. Noe av det vakreste jeg vet, faktisk. Jeg er stor fan av dem.

2 tanker om “Hei, 2022!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *