Ja, jeg skal synge før Jul :)!

Det er vinter, og snart er det Jul. Jeg liker julen, men også tiden før Jul. Det er så mye å glede seg over, og så mye å glede seg til. Det spiller ingen rolle om den deilige julemarsipanen dukker opp i september, eller at julepynten bugner i oktober. Jeg er heldig. Det plager ikke meg. Jeg blir glad av det, men det kan plage andre, og kanskje gjøre dem litt trist og lei. Julen er en forsterker av alt det positive og alt det negative i våre liv. Når den setter inn i september vil den nok være en lang og vond påminnelse om det meste som gikk galt i livet til de som har opplevd mye vondt. For en annen liten gladnisse som meg, gir det bare en barnlig glede, og blir en lang påminnelse om alt det fine som venter. Jeg har som sagt vært heldig. Jeg har bare gode minner å bære på, men jeg kan forstå at førjulstiden er slitsom og tung for veldig mange også. Jeg kan forstå at mange gruer seg til Jul. Det er ikke lett å være menneske, og livet er ingen dans på roser for noen av oss. Vi opplever ulikt, og livet er urettferdig.

I november blir jeg ofte spurt om jeg skal synge mye før Jul, og da pleier jeg å svare at jeg synger mye hele tiden, og at jeg skal ta en trall både her og der i ukene som kommer. Jeg kan ikke røpe alt nå, men noe, for det er viktig med hemmeligheter før Jul. Det synes jeg, så kan en sang være en liten pakke som åpner seg når den synges der den skal være. Folk er glad i sang og musikk, og de blir lyse inni seg når de er på konserter. Særlig nå før Jul. Musikk gir mennesker en enda dypere mening på denne tiden av året. Folk forteller meg om helt konkrete konserter de bare må få med seg før kirkeklokkene ringer julen inn, og det kan være hvor som helst i verden. Alt fra Halden til Roma. Hvis ikke blir det bare ikke Jul for dem, og dette gjelder uansett om de gruer eller gleder seg til Jul, elsker eller hater den. Det handler om egne tradisjoner de selv har gitt seg, og disse er positivt ladet, helt uavhengig av erfaringer de bærer på som ikke er så hyggelige. Er ikke det fint? At man kan lage seg glede, og fylle på med smil selv om man har tårer?

Første «pakke» ut blir i Frelsesarmeen 29.11, men dét visste dere sikkert fra før. Den konserten er allerede annonsert på fb. Da slippes Jul i Halden-plata, der veldig mange lokale artister bidrar. Hver gang den plata kommer er jeg alltid like spent på hvem som er med, men jeg vet helt sikkert at Onkel Tuka og Trond Asker bidrar der i år, og jeg gleder meg spesielt til å høre på Onkel Tuka sin nye julesang hjemme i stua 🙂 ! Ha en god førjulstid, alle, og kos dere med den musikken som gir dere aller mest, enten dere synes tiden vi er inne i nå er fin eller fæl. Kanskje kan veien til januar 2019 bli litt kortere, og ikke så lang?

Foto: Tom R. Andreassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *