MIN ALLER FØRSTE VINYL!!

20140419-121229.jpg
Her er altså selveste «vinylmoren» til Till Harry. Vinylpressing er et håndverk mer enn noe annet, og det krever både tid og planlegging. Først må det lages en test. En første gravering som krever mye teknisk kompetanse. Deretter får man en testpressing. Denne må godkjennes av meg, og blir så brukt som mal, eller «mor», for å trykke opp platene. Jeg har ikke hørt på vinyl siden barndommen, og jeg ble fullstendig slått i bakken av opplevelsen av å motta testpressen, ta den ut av papiret den kom i og legge den på platespilleren hjemme hos Lars-Ivar, som spiller bass på platen, og sette seg nervøst og andektig ned for å lytte. Omar, Lars og jeg hadde øvd. Nå satt vi alle tre stille som mus med ørene på stilk. Lyden var hinsides alle mine forventninger, og jeg bare satt der nesten i sjokk over hva som faktisk skjedde. Det var da det slo meg: Dette er hva det handler om. Ikke et vondt ord om CDen, den er også super til sitt bruk, jeg sier ja takk begge deler, men å sette på en vinylplate er et rituale, og lytteropplevelsen så ekte og organisk som det er mulig å få det. Knitrende, varmt og fint. Lykke til sjelen.

20140419-123220.jpg
Det er med stor glede jeg observerer og registrerer at vinylen er på sterk frammarsj. Stadig flere av oss kjøper platene våre på vinyl. Dette fører til ventetid på vinyltrykkeriene og forsinkelser på slippdatoer. I fjor, da Beatles kom med nyutgivelser på vinyl, måtte alle andre vente. Hos Warner Music Norge har de måttet legge om enkelte planer fordi det er kø ved vinylpressene. Erling Midstue hos Warner kan fortelle at de opererer i en bransje hvor det fysiske salget faller, men at vinylsalget øker. Det vanligste opplaget for Fysisk Format, altså vinyl, er mellom 500 og 1000 eksemplarer. Min Till Harry skal trykkes opp i 500 stk. Så kan man jo spørre seg hva en liten artist som meg skal med så mange vinylplater? Jeg er jo hverken en etablert storselger eller superkjent. Hva så? Det er ikke det det dreier seg om. Hjertet bestemmer, og som det lille luksusdyret jeg er kan jeg ikke tenke meg noe mer eksklusivt enn dette, og jeg vet jeg ikke er alene. På verdensbasis vil det altså kun finnes 500 eks. av Till Harry. Jeg må nesten klype meg litt i armen. Den skal være klar fra trykkeriet 22. april, men når den kommer til Halden vet jeg ikke i skrivende stund. I mellomtiden har jeg sommerfugler i magen.

2 tanker om “MIN ALLER FØRSTE VINYL!!

    • Fineste Lene!! Du er noe helt for deg selv. Ja, du har helt rett. Vinyl er fantastisk. På mange måter har jeg fått meg en skikkelig aha-opplevelse, og har selv vært litt treig på dette med vinyl i mange år. Glad folk der ute har hatt et hjerte for dette siden starten, og aldri sluppet taket. Ha en fortsatt god påske, og tusen takk for den herlige kommentaren din 🙂 . Klem, Hege.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *