PARFYMEN

Jeg har boken Parfymen, skrevet av Patrick Süskind, men ikke fått lest den ennå. Kjøpte den på Mammutsalget i februar, og siden har den ligget og vaket i bokhylla mi. I går kveld gikk filmatiseringen av boken på NRK 3, Perfume. Uten å ha lest boken, tror jeg nok den er bedre enn filmen, men jeg er glad jeg så den likevel. For en fantastisk historie, for en idé og for et flott skuespill. Utrolig fascinerende, og ganske ekkelt. Filmen sitter i ennå. Noen ganger klarte jeg ikke å se på engang.

Historien beskriver parfymekunsten og et menneskes besettelse på en innsiktsfull måte. En psykologisk thriller om et geni, og hvor belastende det kan være å være født med et stort talent. Særlig hvis man er villig til å gjøre det som trengs for å forvalte det. Og hvor langt er man villig til å gå for å oppnå det perfekte resultatet? Parfymen handler også om hvor mye et menneske kan tåle av ondskap, og hva det kan gjøre med deg. Hvem blir man uten kjærlighet? Hvem blir man når man har overlevd mot alle odds? Hvem blir man når man aldri har hatt noen på sin side?

Gjennom årenes løp har mange tipset meg om både boken og filmen, men historien til Patrick Süskind har ikke nådd meg før nå. Slik er det gjerne med bra kunst. Den overlever alle hinder, og finner deg tilslutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *